Wednesday, 25 March 2015

Toksin Penuh Dalam Badan

Rasa-rasa banyak tak toksin dalam tubuh badan kita? Jom kita check...


Racun (toksik) dalam tubuh badan kita dan pembersihannya


Toksik dalam tubuh badan kita terjadi akibat pencemaran. Antaranya ialah pencemaran makanan akibat dari bahan kimia seperti racun perosak, racun serangga dan baja kimia dalam aktiviti pertanian. Kesihatan manusia menjadi teruk apabila menggambil makanan yang menggandungi bahan pengawet, perasa tiruan, bahan tambahan dan sebagainya. Inilah antara sebabnya terjadi pelbagai penyakit seperti barah, migrain dan sebagainya.Kini tidak ramai terfikir untuk melakukan pembuangan toksik dalam badan. Bayangkan jika seseorang yang tidak pernah membuang toksik sejak lahir sehingga umurnya mencecah 40 tahun, bermakna macam -macam racun yang terkumpul dalam badan akhirnya termendap pada tapak kaki .Jika sistem semulajadi tubuhnya tidak mampu membuang toksik tersebut ia akan membuat seseorang itu akan mengalami sakit gout, kulit menjadi kusam dan sebagainya lagi. Toksik terdapat pada seluruh organ manusia, dimana sebahagian besarnya terhasil apabila sisa makanan yang tidak dicerna sepenuhnya, pemakanan ubat-ubatan kimia, MEROKOK dan sebagainya. Antara penyingkiran toksik secara semulajadi adalah perkumuhan seperti pembuangan air besar yang berlaku sekali sehari bagi yang normal .Selain itu toksik juga akan dikeluarkan melalui peluh hasil dari aktiviti bersukan. Toksik yang tidak dikeluarkan secara semulajadi itu akan diserap semula oleh badan.Mengapa kita perlu membuang toksik?Kehidupan seharian kini sentiasa terdedah dengan beribu jenis toksik dan kimia yang berbahaya. Bahan-bahan ini boleh didapati didalam makanan, udara yang disedut ataupun didalam pil-pil untuk perubatan. Toksik ini semakin lama semakin membesar dan memberi tekanan kepada organ badan kita. Mereka ini menyerap tenaga dalaman dan fokus dan menyebabkan kita jatuh sakit, menghadapi masalah berat, sukar untuk tidur, keguguran rambut dan banyak lagi kesan-kesan buruk. Dengan mengurangkan jumlah toksik di dalam tubuh badan akan menyebabkan tubuh badan semakin sihat dan kuat.Penyakit yang sering terjadi akibat lebihan toksik di dalam badan!Apakah simptom yang menunjukkan toksik berlebihan dalam badan? Toksik boleh memberi kesan kepada orang yang berbeza melalui pelbagai cara. Simptom ini adalah terlalu banyak untuk disenaraikan. Antara simptom utama adalah keletihan melampau, kesakitan otot badan, kegagalan sistem imunisasi tubuh. Disini adalah senarai simptom penyakit yang disebabkan oleh toksik berlebihan;

Acid Reflux Disease (GERD) or ( Perut Memulas)

Indigestion - ( Sakit Perut )

Irregularity - Constipation - Hard Stools - ( Buasir )

Irritable Bowel Syndrome (IBS) - Crohn's Disease

Abdominal Pain - Inflammatory Bowel Diseases (IBDs)

Spastic Colon - Colitis - Ileitis

Excess Gas - ( Perut Kembung)

Bad Breath - ( Badan Berbau )

Belching - ( kembung)

Enlarged Abdomen - Protruding Belly

Excess Stored Fat - Excess Weight - ( Kegemukan)

Skin Conditions - ( Penyakit Kulit)

Inflamed Skin - Dermatitis - Eczema - Psoriasis

Allergies and Hay Fever -( Alergik pada Makanan)

Fibromyalgia - Sciatica

Joint Pain - Arthritis - ( Sakit Kepala/ Migrain)

Insomnia - ( Kesukaran untuk tidur)

Low Energy - Loss of Mental Clarity - ( Kekurangan Tenaga/keletihan)

Tidak kira bagaimana kita menjaga kesihatan , kita masih terdedah pelbagai toksik terkumpul didalam kehidupan moden. Sungguhpun kita boleh mengurangkan atau menyahtoksik melalui senaman yang berterusan , makan makanan organik, pembersihan hati, pembersihan ginjal, pembersihan usus besar, kadangkala ia masih tidak mencukupi.

Fakta yang sebenar adalah sesetengah orang boleh mengawal jumlah toksik memasuki tubuh dan sesetengah orang lagi tidak boleh mengawalnya. Semua ini juga dipengaruhi kadar metabolisme tubuh badan seseorang. Ada orang sentiasa sihat tidak kira apa jua makanan dan minuman dan ada juga orang yang sakit walaupun mengamalkan pelbagai jenis diet.


sumber; perjalanantanpahenti
Cadangan Set Detox


Berminat;
Farwizah
0199027834No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
FARWIZAH M.I.D LOVE'S Copyright © 2015 Designed by NH Design