Wednesday, 25 March 2015

5 Info Elak Anak Cacat

Anak Cacat? Tiada siapa yang mahukan anak cacatkan? Andai ditakdirkan kita memilikinya mungkin itu adalah hikmah yang diberikan kepada kita sebagai ibu bapa.

Namun begitu, untuk sesuatu perkara kita boleh elakkan dengan berusaha untuk ke arah yang lebih baik.

1. Berhenti Merokok


Ha...ni masalah utama orang kita....merokok...walaupun sudah diwar-warkan bahawa merokok membahayakan kesihatan....namun ianya tidak diendahkan sama sekali...Sekiranya berhasrat mendapat bayi yang sihat dan sempurna sebaiknya hentikan amalan ini. Merokok ketika hamil mengakibatkan berat badan bayi kurang.2. Makan Makanan Sihat


Makanlah menu makanann yang mengandungi 5 jenis makanan utama yang paling diperlukan oleh tubuh iaitu gandum, sayur, buah, susu dan protein.
3. Elakkan Kafein


Masa mengandung dulu pun memang saya tidak ambik kafein...memang rasa sangat pahit
padahal semasa mengandung takdelah pahit sangat...oleh itu, kafein yang terdapat dalam minuman seperti teh, kopi, soda, dan coklat harus dikurangkan.
4. Nasihat Doktor


Jangan mengambil ubatan tanpa cadangan doktor. Mengambilnya tanpa nasihat doktor dengan dos yang tidak tepat akan membahayakan bayi dalam kandungan.


5. Ambik Asid Folik


Ianya sangat penting ubtuk wanita yang baru hamil. KAJIAN yang dilakukan menunjukkan pengambilan asid folik sebelum kehamilan mampu menurunkan risiko melahirkn bayi dengan kecacatan otak dan sum-sum tulang belakang sehingga 80 peratus.


Asid Folik terkandung dalam vitamin BSET LENGKAP untuk ibu hamil


Nak mencuba set hamil?

Hubungi;

Farwizah
0199027834No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
FARWIZAH M.I.D LOVE'S Copyright © 2015 Designed by NH Design