Saturday, 6 December 2014

Awas Pengambilan Garam! Darah Tinggi Menyerang!

GARAM DAPUR @ GARAM NATRIUM KLORIDA


Garam yang digunakan dalam seharian biasanya disebut garam dapur. Namun secara saintifiknya ia dikenali sebagai natrium klorida.


Garam telah digunakan sejak dahulu lagi untuk mengawet makanan. Oleh sebab terbiasa dengan garam, makan yang dimakan akan terasa tawar dan hambar tanpanya. Manfaat garam bagi tubuh manusia adalah kerana adanya unsur natrium. Unsur ini diperlukan untuk menggantikan zat makanan lama dengan zat makanan baru.
Pembuluh darah Mengembang dan Mengecut


Kelancaran penukaran zat makanan tersebut bergantung kepada kadar natrium dalam darah yang beredar dengan cara menumpang pada sel darah merah. Apabila kekurangan natrium, maka sel darah akan mengembang sehingga boleh melukakan pembuluh darah itu sendiri. akan tetapi apaila natrium berlebihan maka sel darah merah akan mengecut. Jadi kandungan natrium dalam darah haruslah seimbang.
Tubuh manusia hanya memerlukan lebih kurang dua gram atau setengah sudu teh garam sehari. apabila terlebih mengambil garam, ia boleh menyebabkan :-

1) Tekanan darah tinggi,2) mempercepatkan osteoporosis pada wanita,


3) menimbulkan gangguan pada sel tubuh dan
4) boleh mematikan fungsi sel.

Selalunya kita mengambil garam 5-6 gram sehari dan mungkin bertambah jika memakan lauk seperti telur masin atau ikan masin.Pengambilan garam perlu dikurangkan. memang pada awalnya tubuh akan berasa lemah dan tidak bertenaga dan makanan terasa langsung tidak enak, namun ia lebih bermakna kerana tubuh akan jadi lebih sihat dan terhindar daripada penyakit.


sumber: Mingguan wanita 2006


Cadangan untuk sakit darah tinggi adalah VIVIX
Testimoni-Testimoni Pesakit Darah Tinggi


Untuk ORDER VIVIX sila KLIK LINK di BAWAH
https://www.shaklee2u.com.my/widget/widget_agreement.php?session_id=&enc_widget_id=df8a6aa94e8b9dafafb2761be5c197c5


@ Hubungi :

Farwizah Darwisha
0199027834

COD Pasir Mas, Tanah Merah, Rantau Panjang, Kota Bharu

Semasa Cuti sekolah COD Kuala Terengganu

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
FARWIZAH M.I.D LOVE'S Copyright © 2015 Designed by NH Design