Friday, 4 September 2015

Memerah Susu Ibu Dengan Menggunakan Tangan / Marmet

Cara Memerah Susu Ibu dengan Menggunakan Tangan;


# Basuh tangan dengan air dan sabun
-         
S    # Sediakan bekas plastik bersih dengan penutup
-          
        # Letakkan ibu jari di sebelah atas buah dada berdekatan dengan tepi aerola (bahagian gelap di sekeliling putting) dan jari-jari yang lain di bawah
-        
            #  Dengan ibu jari tekan ke belakang kea rah dada, kemudian tekan ibu jari dan jejari serentak. Ulangi beberapa kali.

-         #  Ulangi langkah-langkah tersebut di sekeliling aerola untuk mengosongkan semua bahagian buah dada.





Menyimpan Susu yang telah diperah


# Dalam bekas plastik bertutup yang ditanda perahan. Pada suhu bilik, susu boleh disimpan selama 4-8 jam. 

# Manakala dalam ruangan biasa peti sejuk, selama 24-48 jam.

Memberi Susu Perahan

# Rendam bekas dalam air panas.

# Berikan kepada anak dengan sudu atau bekas kecil.

# Botol susu tidak digunakan untuk mengelakkan keliru putting




Happy Breastfeeding!

0199027834




No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
FARWIZAH M.I.D LOVE'S Copyright © 2015 Designed by NH Design