Cara Memerah Susu Ibu dengan Menggunakan Tangan;
# Basuh tangan dengan air dan sabun
-
S # Sediakan bekas plastik bersih dengan
penutup
-
# Letakkan ibu jari di sebelah atas buah
dada berdekatan dengan tepi aerola (bahagian gelap di sekeliling putting) dan
jari-jari yang lain di bawah
-
# Dengan ibu jari tekan ke belakang kea
rah dada, kemudian tekan ibu jari dan jejari serentak. Ulangi beberapa kali.
- # Ulangi langkah-langkah tersebut di
sekeliling aerola untuk mengosongkan semua bahagian buah dada.
Menyimpan Susu yang telah diperah
# Dalam bekas plastik bertutup yang ditanda perahan.
Pada suhu bilik, susu boleh disimpan selama 4-8 jam.
# Manakala dalam ruangan
biasa peti sejuk, selama 24-48 jam.
Memberi Susu Perahan
# Rendam bekas dalam air panas.
# Berikan kepada anak dengan sudu atau bekas kecil.
# Botol susu tidak digunakan untuk mengelakkan keliru putting
Happy Breastfeeding!
0199027834
No comments:
Post a Comment