Monday, 3 November 2014

5 Nutrisi Penting Untuk Anak

Nutrisi Penting untuk Anak-Anak

Terdapat 5 nutrisi yang penting untuk anak. Antaranya ialah:

1. Kalsium


Kalsium sangat baik untuk tubuh kerana berfungsi untuk menguatkan otot, mengekalkan penghasilan tenaga dan menguatkan jantung. selain itu, kalsium juga dapat menguatkan tulang dan mengelakkan anak daripada risiko tekanan darah tinggi. Kalsium boleh didapati daripada susu, produk tenusu, buah-buahan, dan sayur-sayuran.

Susu

2. Magnesium

Sebagai salah satu nutrien yang penting, pengambilan nutrien yang mencukupi banyak faedahnya. Antaranya ialah memperbaiki kemampuan jantung, mengekalkan imunisasi tubuh, mengingkatkan penghasilan tenaga dan membina tulang yang sihat. Untuk memastikan anak mendapat magnesium yang mencukupi, berilah mereka makanan sayuran hijau, kekacang dan gandum.

3. Serat

Pengambilan makanan yang kaya serat baik untuk sistem penghadaman kanak-kanak. bukan itu shaaja, malah serat dapat membantu mengelakkan anak daripada serangan jantung, masalah kolestrol, tekanan darah tinggi, dan memastikan berat badan berada dalam lungkungan yang sepatutnya. Antara makanan yang tinggi kandungan seratnya ialah bijirin sarapan pagi, sayuran-sayuran dan buah-buahan. 

4. Vitamin D

Vitamin D sangat baik untuk sistem imunisasi anak agar dia tidak mudah dijangkiti penyakit. Vitamin D juga membantu meningkatkan pertumbuhan dan kekuatan tulang anak. Vitamin ini juga mudah didapati dengan mudah dari ikan dan susu.

Ikan


5. Vitamin E

Untuk mengelakkan serangan radikal bebas, pastikan vitamin E yang secukupnya. vitamin ini juga membantu membina sistem imunisasi badan dan mengekalkan metabolisme. vitamin E terdapat dalam sayuran hijau seperti bayam.


Bayam

Berilah makanan yang cukup zat dan nutrien.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
FARWIZAH M.I.D LOVE'S Copyright © 2015 Designed by NH Design