Tuesday, 6 January 2015

10 Soal Jawab dan Masalah untuk Menyusu Bayi

Terdapat 10 Masalah untuk menyusui bayi yang saya baca dari blog Breastfeeding.com dan ingin dikongsikan di sini & dialih bahasakan...

Semoga dapat memberi pendedahan kepada ibu-ibu baru yang ingin menyusui anak & semoga dapat dijadikan panduan & rujukan...Masalah # 1: sakit menghisap


Ia adalah normal bagi puting anda berasa sakit apabila anda pertama mula menyusu, terutamanya jika anda seorang pemasa pertama. Tetapi jika bayi telah melekap dan kesakitan yang tahan lebih lama daripada satu minit ke sesi makan anda, periksa kedudukan.

Penyelesaian: Cuba untuk mencapai selak simetri di mana mulut bayi meliputi lebih daripada areola di bawah puting dan bukannya di atas. Untuk mengubah semula kepadanya, letakkan jari telunjuk di dalam mulut bayi untuk membawanya dari payudara anda. Menggelitik dagunya atau tunggu sehingga dia menguap sehingga mulutnya terbuka luas dan merebut peluang anda. (Kepilkan payudara seperti yang dinyatakan dalam klip video di bawah untuk membentuk ia ke mulut bayi.) Apabila beliau berada pada kedudukan yang betul, dagu dan hidungnya menyentuh payu dara anda, bibirnya melebar keluar dan anda tidak dapat melihat puting atau bahagian anda daripada areola lebih rendah.

Jika kedudukan bayi adalah betul dan menghisap dengan masih sakit, puting anda mungkin kering. Pastikan anda memakai pakaian yang longgar dan mengelakkan basuh dengan sabun. Krim berasaskan lanolin-adalah baik untuk menggunakan antara penyusuan.

Masalah # 2: puting Cracked


Puting retak boleh menjadi hasil daripada banyak perkara yang berbeza: seriawan (lihat # 6), kulit kering, mengepam secara tidak wajar, atau kemungkinan besar, menghisap masalah. Semasa minggu pertama penyusuan susu ibu, anda mungkin mempunyai lelehan berdarah apabila bayi anda hanya belajar untuk selak atau anda baru mula mengepam. A darah sedikit, manakala jenis kasar, tidak akan membahayakan bayi.

Penyelesaian: Semak kedudukan bayi - bahagian bawah areola anda di bawah puting anda seharusnya berada di dalam mulut bayi. Juga, cuba menyusukan bayi dengan lebih kerap, dan pada tempoh yang lebih pendek. Bayi kurang lapar adalah, lebih lembut menghisap beliau akan.
Sebagai menggoda kerana ia adalah untuk merawat puting merekah anda dengan apa-apa yang boleh anda dapati di kabinet ubat anda, sabun, alkohol, losyen, minyak wangi dan tidak baik - air bersih adalah semua yang anda perlu basuh dengan. Cuba membiarkan beberapa susu penginapan pada puting anda ke udara kering selepas makan (susu sebenarnya membantu menyembuhkan mereka). Anda juga boleh cuba mengambil ubat penahan sakit yang ringan seperti acetaminophen atau ibuprofen 30 minit sebelum menyusu. Jika semua ini gagal, cuba krim lanolin over-the-kaunter, khas untuk ibu-ibu menyusu dan penggunaan plastik cengkerang keras di dalam payudara coli anda.

Masalah # 3: tersumbat / saluran dipasang

Duktus tersumbat kerana susu anda tidak penyaliran sepenuhnya. Anda mungkin mendapati ketulan keras pada buah dada atau kesakitan anda kepada sentuhan dan juga beberapa kemerahan. Jika anda mula berasa demam dan achy, itu adalah satu tanda jangkitan dan anda harus berjumpa doktor anda. Yang paling penting cuba untuk tidak mempunyai terbentang panjang di antara penyusuan - susu perlu dinyatakan kerap. A coli kejururawatan yang terlalu ketat juga boleh menyebabkan saluran tersumbat. Tekanan (sesuatu yang semua mommies baru mempunyai banyak lebih daripada) juga boleh memberi kesan kepada aliran susu anda.

Penyelesaian: Melakukan yang terbaik untuk mendapatkan rehat yang cukup (anda harus mengambil pasangan anda untuk mengambil beberapa kendur jika boleh). Juga, cuba memohon memampatkan panas untuk payudara anda dan urut mereka untuk merangsang pergerakan susu.

Duktus tersumbat tidak berbahaya kepada bayi anda kerana susu ibu mempunyai antibiotik semulajadi. Yang berkata, tidak ada sebab mengapa anda perlu menderita. Penyusuan harus menyeronokkan untuk ibu dan bayi.

Masalah # 4: kebengkakkan / bekalan susu yang tinggi


Kebengkakkan menyukarkan bayi akan dipengaruhi oleh payudara kerana ia sukar dan un-mematuhi mulutnya.

Penyelesaian: Cuba tangan-menyatakan sedikit sebelum makan untuk mendapatkan susu yang mengalir dan melembutkan payu dara, menjadikannya lebih mudah bagi bayi untuk selak dan susu akses. Sudah tentu, anda jururawat yang lebih, semakin kurang kemungkinan payudara anda adalah untuk membesar.

Masalah # 5: Mastitis

Mastitis adalah jangkitan bakteria dalam dada anda ditandai dengan gejala selesema seperti demam dan sakit di payudara anda. Ia adalah biasa dalam beberapa minggu pertama selepas kelahiran (walaupun ia juga boleh berlaku semasa cerai susu) dan disebabkan oleh kulit retak, saluran susu tersumbat, atau bengkak payudara.

Penyelesaian: Satu-satunya cara yang mencukupi untuk merawat jangkitan adalah dengan antibiotik, memampatkan panas, dan yang paling penting, pengosongan kerap. Gunakan tangan-pada pam, memastikan kawasan firma merah payudara dan pinggir diperlahankan. Ia selamat dan benar-benar mencadangkan supaya anda meneruskan penyusuan apabila anda mempunyai mastitis.

Masalah # 6: Thrush

Thrush adalah jangkitan yis di dalam mulut bayi anda, yang juga boleh merebak ke payudara anda. Ia menyebabkan kegatalan tidak berhenti-henti, kesakitan, dan kadang-kadang ruam.

Penyelesaian: Doktor anda akan perlu memberi anda ubat antikulat untuk memakai puting anda dan di dalam mulut bayi - jika anda tidak kedua-dua dirawat pada masa yang sama, anda boleh memberikan satu sama lain kulat dan memanjangkan penyembuhan.

Masalah # 7: bekalan susu Rendah

Penyusuan susu ibu adalah proses penawaran dan permintaan. Jika doktor anda mengambil berat tentang berat badan bayi, dan dia sedang diplotkan pada lengkung Pertubuhan Kesihatan Sedunia direka untuk menyusukan bayi, ini boleh menjadi masalah.

Penyelesaian: kejururawatan yang kerap dan hands-on mengepam semasa hari boleh membantu meningkatkan bekalan susu. Yang menghairankan, memaksa cecair dan makan lebih kalori atau makanan yang berbeza tidak menunjukkan untuk meningkatkan pengeluaran susu.

Masalah # 8: Bayi tidur di payudara

Bayi adalah mengantuk dalam beberapa bulan pertama selepas kelahiran (hey, dia telah melalui banyak) supaya tidur manakala kejururawatan adalah perkara biasa. Semua ikatan yang menjadikan bayi santai!

Penyelesaian: aliran Susu terpantas selepas izinkanlah-down anda, jadi jika anda mahu untuk meningkatkan kecekapan, bermula pada payudara yang lebih penuh, kemudian beralih kepada payudara yang lain terlebih dahulu, dan bukannya selepas itu. Apabila anda memperhatikan menghisap bayi perlahan dan matanya ditutup, dia diasingkan daripada payudara anda dan cuba untuk merangsang kepadanya oleh sendawa, menggeletek kakinya, atau perlahan-lahan bercakap kepadanya sambil menggosok belakangnya, dan kemudian menukar payudara. Sebagai bayi semakin dewasa dia boleh berjaga lebih lama, jadi jangan bimbang.

Masalah # 9: Terbalik / puting rata

Anda boleh tahu jika anda mempunyai puting rata atau terbalik dengan melakukan ujian memerah mudah: Perlahan-lahan merebut areola anda dengan ibu jari dan jari telunjuk - jika puting anda menarik balik dan bukannya menonjol, anda mempunyai masalah, Houston. Tidak benar-benar. Tetapi penyusuan akan menjadi lebih mencabar.

Penyelesaian: Gunakan pam untuk mendapatkan susu yang mengalir sebelum meletakkan bayi pada puting anda dan menggunakan kulit payudara antara suapan. Apabila anda merasa seperti bekalan susu anda adalah mencukupi, cuba menggunakan perisai puting jika bayi masih mempunyai masalah menghisap.

Masalah # 10: Sakit / terlalu aktif dikecewakan

Payudara anda adalah seperti mesin - apabila anda dikecewakan, semua enjin susu pengeluar mencerut bergerak susu ke hadapan dan keluar daripada puting anda. Kadang-kadang kerja ini bahagian dalaman boleh menyakiti, terutama apabila dalam overdrive. Sesetengah ibu merasakan sensasi berduri pin-dan-jarum dan lain-lain hanya mendapatkan rasa sengal.

Penyelesaian: Jika perasaan ini pin dan jarum yang melampaui kesemutan semata-mata dan berasa lebih seperti seratus pisau sedikit poking payudara anda, anda perlu menyemak untuk jangkitan payudara (yis atau bakteria). Kadang-kadang sakit ini terjadi apabila anda mempunyai terlalu banyak susu. Cuba memberi makan bayi lagi pada satu payudara khususnya dan beralih kepada yang lain hanya jika anda perlu. Jika hasilnya adalah jangkitan (demam, sakit, dan rasa seram sejuk boleh hadir), anda akan perlu untuk mendapatkan antibiotik dari doktor anda. Tidak kira bagaimana menyenangkan ia adalah untuk anda, ia masih selamat untuk bayi untuk jururawat.Happy Breastfeeding!!

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
FARWIZAH M.I.D LOVE'S Copyright © 2015 Designed by NH Design